Matičnjak - biljka bez koje je organski vrt potpuno nezamisliv


Matičnjak lat. (Melissa officinalis L.) potjeće iz zapadne Azije, a u Španjolsku su je prenijeli arapski lječnici koji su je prozvali ,, travom za srce" jer ga jača, osnažuje i smiruje.
Zahvaljujući znanjima redovnika koji su ovom biljkom liječili mnoge bolesti prenesena je i u srednju Europu.
Matičnjak je najpoznatija medonosna biljka koja svojim mirisom i nektarom privlači mnoštvo pčela te je stoga i prozvan matičnjak, lat. Melissa - pčela.
Drugi nazivi za matičnjak : nana, čelinjak, limunka, melisa, medenka, macina trava, pčelinja trava i dr.

Mnogi poznati liječnici iz srednjeg vijeka hvalili su njegova ljekovita svojstva, a njemačka redovnica iz 12. stoljeća sv. Hildegard von Bingen (1098-1179) ovako je u svojim spisima zapisala o ljekovitosti matičnjaka : " Tko ga jede rado će se smijati, jer njezina toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno."
Matičnjak se preporučuje kao lijek kod depresije, bolesti živaca, hipohondrije, bolesti srca, otklanja različite probleme kod žena uključujući menstrualne poteškoće i neplodnost, blagotvorno djeluje i na želudac te otklanja brojne druge probleme.
Matičnjak je prirodni anti-depresiv koji smiruje tijelo i um te daruje vedrinu i optimizam. :)

Matičnjak - biljka bez koje je organski vrt nepotpun i nezamisliv

Svaki vrtlar koji vrtlari u skladu sa prirodom u svoj vrt želi privući mnoštvo pčela, a kako bi uspio u tome u svoj vrt sadi različito začinsko i ljekovito bilje.
Matičnjak je ljekovita, aromatična i začinska biljka koja svojim nektarom i mirisom privlači pčele koje oprašuju naše biljčice, pa ga stoga sadimo po cijelom vrtu. >3

Matičnjak voli sunčana mjesta u vrtu, ali dobro podnosi i one sjenovite i manje osunčane dijelove vrta. 

Sjetva i presađivanje

Matičnjak se može uzgojiti iz sjemena, ali mnogo jednostavnije ga je razmnožiti pomoću mladih sadnica, pokrajnim izdancima korijena, ili pomoću reznica.
Kako se brzo širi vegetativnim putem u vrlo kratkom vremenu dijeljenjem mladih grmića u proljeće može se rasaditi po cijelom vrtu.

Njega i gnojidba

Dodavanjem vrtnog komposta biljci osiguravamo sva potrebna hranjiva te zaštitu od proljetnih mrazeva. Redovitim orezivanjem i redovnim zalijevanjem biljci omogućujemo brži i zdraviji rast te ona može dostići visinu od 80 cm u obliku prekrasnog grmića svjetlozelenih listića.

Matičnjak dobar susjed u vrtu

Matičnjak je dobro posaditi na strateška mjesta u vrtu jer blagotvorno utječe na rast ostalog bilja.
Početkom ljeta kada počne sa cvjetanjem posjećivati će ga korisni kukci poput pčela bubamara i leptira što će unijeti živost i radost u svaki vrt.

Posađen ispod voćaka jača njihovu otpornost i poboljšava aromu plodova.
Ako svoje mjesto pronađe ispod breskve zaštititi će njeno lišće od kovrčanja. 

Matičnjak i kopriva kao živi malč ispod višnje

Hladni napitak spravljen od svježe ubranog lista matičnjaka osvježiti će, osnažiti i razveseliti svakog vrtlara. :)Komentari

 1. Recept za hladni napitak molim :)

  OdgovoriIzbriši
 2. melisa imam više sorti , i sve se prosto razraste po celom vrtu , ali ga mnogo vole i neki sjajno zeleni oko 10 mm veliki (hroščki), koji ju i mnogo pojedu , prilikom razmnožavanja , ali na drugim biljkama ne rade nikakve štete , zato ih i ne ganjam ........

  OdgovoriIzbriši
 3. Veoma poucan i zanimljiv blog, bravo.

  OdgovoriIzbriši
 4. Molio bih takođe recept za hladni napitak, hvala.

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?