Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Matičnjak - biljka bez koje je organski vrt potpuno nezamisliv


Matičnjak lat. (Melissa officinalis L.) potjeće iz zapadne Azije, a u Španjolsku su je prenijeli arapski lječnici koji su je prozvali ,, travom za srce" jer ga jača, osnažuje i smiruje.
Zahvaljujući znanjima redovnika koji su ovom biljkom liječili mnoge bolesti prenesena je i u srednju Europu.
Matičnjak je najpoznatija medonosna biljka koja svojim mirisom i nektarom privlači mnoštvo pčela te je stoga i prozvan matičnjak, lat. Melissa - pčela.
Drugi nazivi za matičnjak : nana, čelinjak, limunka, melisa, medenka, macina trava, pčelinja trava i dr.

Mnogi poznati liječnici iz srednjeg vijeka hvalili su njegova ljekovita svojstva, a njemačka redovnica iz 12. stoljeća sv. Hildegard von Bingen (1098-1179) ovako je u svojim spisima zapisala o ljekovitosti matičnjaka : " Tko ga jede rado će se smijati, jer njezina toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno."
Matičnjak se preporučuje kao lijek kod depresije, bolesti živaca, hipohondrije, bolesti srca, otklanja različite probleme kod žena uključujući menstrualne poteškoće i neplodnost, blagotvorno djeluje i na želudac te otklanja brojne druge probleme.
Matičnjak je prirodni anti-depresiv koji smiruje tijelo i um te daruje vedrinu i optimizam. :)

Matičnjak - biljka bez koje je organski vrt nepotpun i nezamisliv

Svaki vrtlar koji vrtlari u skladu sa prirodom u svoj vrt želi privući mnoštvo pčela, a kako bi uspio u tome u svoj vrt sadi različito začinsko i ljekovito bilje.
Matičnjak je ljekovita, aromatična i začinska biljka koja svojim nektarom i mirisom privlači pčele koje oprašuju naše biljčice, pa ga stoga sadimo po cijelom vrtu. >3

Matičnjak voli sunčana mjesta u vrtu, ali dobro podnosi i one sjenovite i manje osunčane dijelove vrta. 

Sjetva i presađivanje

Matičnjak se može uzgojiti iz sjemena, ali mnogo jednostavnije ga je razmnožiti pomoću mladih sadnica, pokrajnim izdancima korijena, ili pomoću reznica.
Kako se brzo širi vegetativnim putem u vrlo kratkom vremenu dijeljenjem mladih grmića u proljeće može se rasaditi po cijelom vrtu.

Njega i gnojidba

Dodavanjem vrtnog komposta biljci osiguravamo sva potrebna hranjiva te zaštitu od proljetnih mrazeva. Redovitim orezivanjem i redovnim zalijevanjem biljci omogućujemo brži i zdraviji rast te ona može dostići visinu od 80 cm u obliku prekrasnog grmića svjetlozelenih listića.

Matičnjak dobar susjed u vrtu

Matičnjak je dobro posaditi na strateška mjesta u vrtu jer blagotvorno utječe na rast ostalog bilja.
Početkom ljeta kada počne sa cvjetanjem posjećivati će ga korisni kukci poput pčela bubamara i leptira što će unijeti živost i radost u svaki vrt.

Posađen ispod voćaka jača njihovu otpornost i poboljšava aromu plodova.
Ako svoje mjesto pronađe ispod breskve zaštititi će njeno lišće od kovrčanja. 

Matičnjak i kopriva kao živi malč ispod višnje

Hladni napitak spravljen od svježe ubranog lista matičnjaka osvježiti će, osnažiti i razveseliti svakog vrtlara. :)



Primjedbe

  1. Recept za hladni napitak molim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako može recept za hladni napitak.

      Izbriši
  2. melisa imam više sorti , i sve se prosto razraste po celom vrtu , ali ga mnogo vole i neki sjajno zeleni oko 10 mm veliki (hroščki), koji ju i mnogo pojedu , prilikom razmnožavanja , ali na drugim biljkama ne rade nikakve štete , zato ih i ne ganjam ........

    OdgovoriIzbriši
  3. Veoma poucan i zanimljiv blog, bravo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Molio bih takođe recept za hladni napitak, hvala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Moze recept za hladno napitak

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne