Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Stolisnik (Achillea millefolium)


Stolisnik je samonikla ljekovita biljka koja je poznata  od davnina u liječenju mnogih bolesti.
U narodu je poznata i pod drugim imenima: hajdučka trava, stoliska, unica, sporiš, kostrešica, kostrijet, rmanj, stolistak, kunica i romonika.


Stolisnik raste na tlima siromašnijim hranjivima (posebno dušikom), uz puteve, na livadama, poljskim puteljcima te nam je svima dostupan u izobilju. Nezahtjevna je biljka koja je otporna na hladnoću, sušu i vrućinu.
Kada bi ljudi znali kakva se moć krije u ovoj ljekovitoj biljci češće bi si nabrali svežnjić i pripremili topli čaj koji bi ih riješio mnogih problema.
U starim zapisima stoji: " Mnoge bi si nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme posegnule za kunicom."
Stolisnik uspješno liječi i one bolesti gdje više ništa ne pomaže.
Koristi se kod oboljenja koštane srži, migrena, mučnina,vrtoglavice, očnih oboljenja, zloćudnih bolesti, bolesti maternice, mioma, cista, neredovitih menstruacija, uspješno zaustavlja obilna krvarenja, pročišćuje krv, ublažava grčeve želuca i trbušne tegobe, snižava visoki krvni pritisak, uspješno liječi proširene vene i hemeroide i dr.
Stolisnik se koristi i u  kozmetičkoj industriji za izradu masti i krema.

Postoje vjerovanja koja se prenose od davnina da uzgajanje ove ljekovite trave donosi ljubav, sreću i jasno viđenje.
U staro doba stolisnik su nazivali "željezna trava" jer zaustavlja krvarenje i liječi rane.

Stolisnik u organskom vrtu


Stolisnik je dobrodošao u svaki vrt jer je medonosna biljka koja privlači korisne kukce, a najviše pčele i bubamare.
Od njega se pripremaju brojni preparati u organskoj i biodinamičkoj poljoprivredi.
Raste u obliku grmića te dostiže visinu od 30 - 80 cm. Cvijetovi su bijeli do ružičasto crveni, a na suncu mirišu oporim mirisom.
Cvijeta od početka lipnja pa sve do prvih mrazova.


Za sušenje se ubire po jakom suncu jer tada ima najviše eteričnih ulja pa stoga i ljekovite moći.
Razmnožava se korijenovim reznicama ili sjemenom. Jednom posijan u vrt sam se uspješno zasijava rasipanjem sjemena uz pomoć vjetra.
Orezivanjem ocvalih cvijetova potiče se ponovna cvatnja ove predivne bijke.



Od njegovih cvijetova i listova priprema se odlično gnojivo za prihranu bilja i zaštitu od štetočina.
U 10 litara vode potopi se 1 kg stolisnika ( cvijet i stabljika) i ostavi stajati 10 - 15 dana dok otopina ne prestane fermentirati, procijedi se i razrijedi sa vodom u omjeru 1 : 10 te zalijeva biljke.

Sušena biljka koristi se za pripremu sredstva protiv biljnih uši, a ujedno je folijarna prihrana biljkama jer ih štiti od mnogih bolesti i štetnika.
Potrebno je oko 800 g suhe biljke ( cvijet i stabljika) preliti sa 2 litre kipuće vode i ostaviti dok se ne ohladi nakon čega ju je potrebno razblažiti sa 10 litara vode i ostaviti na tamnom mjestu 36 sati.
Koristiti za špricanje odabranog bilja.


Odličan je dodatak kompostu jer ga aktivira te sprječava rast patogenih bakterija.

Bogat je kalijem, kalcijem, željezom i mnošvom drugih mineralnih tvari, pa bi bila prava šteta ne iskoristiti sva korisna i ljekovita svojstva ove moćne biljke u svojim organskim vrtovima. :)

U biodinamičkoj poljoprivredi stolisnik je neizostavna biljka, a još se koristi i za pripravu preparata 502.

Stolisnik je sastojak humofiksa - biljne kupke za jačanje sjemenja. Njegova uloga je da spriječi rast i razvoj patogenih bakterija.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne