Razmnožavanje ruža reznicama


Vegetativnom razmnožavanjem moguće je uzgojiti novu biljku koja će biti identična biljci sa koje smo uzeli reznicu, dakle bez genetskih varijacija, potomstvo će biti potpuno jednako kao roditelj.

Da bi osigurali uspješno razmnožavanje novih biljaka veoma je važno odabrati dobro razvijene mlade izbojke dužine 15 - 25 centimetara, sa 3 do 4 okca.
Idealno je izabrati reznice sa mladim pupovima jer se u njima krije najviše životne energije te imaju najveću vjerojatnost uspješnoga ukorjenjivanja.
Birajte reznice koje su potpuno zdrave bez tragova bolesti, ili napada štetnika.
Sa reznica je potrebno ukloniti sve listove (mogu se ostaviti gornja 2 lista), kako bi se sva energija usmjerila u donji dio gdje će se odvijati ukorjenjivanje.

Donji dio reznice sijeće se ispod uspavanog pupa, a gornji iznad okca, oštrim vrtnim škarama, ili nožem da se reznica ne bi oštetila.
Reznice odmah stavite u posudu sa vodom u koju ste isjeckali mladih vrbinih grančica kako bi upile prirodni hormon rasta te ih ostavite stajati u ovoj otopini nekoliko sati prije nego ćete ih posaditi.


 Kako osloboditi hormon rasta iz vrbinih grančica pročitajte u postu :http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/02/vrbin-sok-prirodni-hormon-rasta.html

Reznice možemo ukorijeniti u sanducima, posudama, ili pak na vrtnim gredicama.
Kako bi stvorili idealne uvjete za ukorijenjivanje novih omiljenih biljaka potrebno je dobro pripremiti zemlju u koju ćemo pikirati mlade reznice.
Idealno je u zemlju umiješati riječni pijesak, ili kokosova vlakna koja će osigurati mladim reznicama dovoljno vlage i prozračno meko tlo.


Iskopajte kanaliće dubine 10 - 15 centimetara, zalijte ih vodom te na razmake od desetak centimetara utisnite mlade reznice do polovice u zemlju.Nagrnite na njih zemlju, još malo zalijte i zaštitite ih nekim pokrovom (plastičnom vrećicom, plastičnom bocom kojoj odrežete dno, staklenkom, ili nekim plastičnim pokrovom idealnim za tu namjenu) da bi se osigurala potrebna vlažnost zraka.
Idealna temperatura za ukorijenjivanje je oko 25 Celzija, a reznice treba smjestiti na sjenovito mjesto koje nije izloženo jakom suncu.

Potrebno je redovito orošavanje i prozračivanje  te uklanjanje pokrova kada se na većini reznica pojave novi mladi listići kako bi se ukorijenjene biljke privikle na vanjski utjecaj.


Nakon što se biljke dobro ukorijene (uobičajeno nakon nekoliko tjedana) mogu se presaditi na stalno mjesto, ali ih je tijekom zime dobro zaštititi nekim prozračnim pokrovom (agril folija).

Kod vegetativnog razmnožavanja neke biljke će se uspješno ukorijeniti, ali ne sve, stoga je dobro pripremiti više reznica kako bi imali dovoljan broj novih mladih biljaka. :)Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?