Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Klice - superhrana u Vašemu domu

Alfa - alfa klice

U hladnim zimskim mjesecima kada nam je organsko, svježe povrće nedostupno, klice su super hrana koju svatko može uzgojiti u svome kućanstvu.
Klice su hrana koja je prebogata mineralima (magnezij, kalcij, željezo, cink...), vitaminima ( A, B, C, D, E, F), enzimima, vlaknima, bjelančevinama, tijaminom, riboflaminom, nijacinom, folnom kiselinom te još mnogim drugim hranjivim tvarima, a njihova upotreba u terapijske svrhe poznata je tisućama godina.
Suvremena nutricionistička istraživanja potvrđuju njihovu učinkovitost u liječenju najtežih bolesti, posebno raznih vrsta karcinoma.
Bogatstvo hranjivih tvari krije se u maloj klici sjemena. Naime, jedna klica u sebi sadrži snagu i moć odrasle biljke i tu zapravo leži tajna velike energetske vrijednosti.
Klice su zapravo živa hrana i za razliku od povrća koje nakon ubiranja gubi svoja energetska svojstva, energija klice se ne gubi jer ih uvijek konzumiramo svježe.

Što i kako klijati?

Za klijanje prije svega treba odabrati čisto sjeme, iz organskog uzgoja.
Sjemenke se namoće u vodu, te se one koje su isplivale na površinu odstrane jer nisu klijave.
Dužina namakanja ovisi o vrsti sjemena. Krupnije sjeme namaće se preko noći oko 12 sati, dok je za ono sitnije sjeme dovoljno 4 - 6 sati.
Optimalna temperatura za većinu sjemena je od 20 - 25 stupnjeva Celzija.
Nakon namakanja sjemenke se isperu i klijanje može započeti.

Namakanje pšenice

Za klijanje sjemena danas se na tržištu mogu pronaći različite vrste klijališta koja olakšavaju sam proces klijanja, jer se odjednom može klijati nekoliko vrsta sjemenja (nekoliko etaža) što štedi i vrijeme i prostor.
Ipak, klijanje je moguće i u običnoj staklenci preko koje se stavi gaza i pričvrsti gumicom.

Plastično klijalište u nekoliko etaža

Nakon namakanja, sjeme se stavi u posudu za klijanje te se slijedećih nekoliko dana 1 - 2 puta dnevno ispere, a višak vode se iscijedi kako sjeme ne bi trunulo.
Vrijeme klijanja je od 2 - 10 dana što ovisi o vrsti sjemena.
Kad su klice spremne za konzumiranje, operu se u vodi da se odvoje ljuske i kožice sa sjemena.

Koje sjeme klijati?

Mahunarke (soja, azuki grah, mungo grah, grašak, leća, slanutak, alfa alfa)
Žitarice (pšenica, zob, raž, kvinoja, kukuruz, riža)
Povrće (brokula, rotkvice, mrkva, špinat, salata, celer, kupus)
Orašasto voće (badem, lješnjak, kikiriki)
Sjemenke (suncokret, sezam, lan)

Upotreba klica

Klice su izvrstan dodatak salatama, juhama, raznim namazima, pečenju ili kolačima, ali njihova nutritivna snaga je najveća kada se konzumiraju svježe.
Ako se dodaju kuhanim jelima, dovoljno je dodati ih na kraju te kratko prokuhati da se donekle sačuvaju vrijedni hranjivi sastojci.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne