Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Uzgoj patliđana u organskom vrtu


Patliđan (Solanum melongena L.) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici pomoćnica (Solanum).
Postoji mnogo različitih kultivara patliđana, raznih oblika i boja plodova od ljubičastih, crvenkastih pa do žutih i bijelih, ali svi oni su slične spužvaste teksture pomalo gorkastog okusa.
Uzgajao se u Kini, Indiji i Japanu još prije 3000 godina odakle je stigao u Europu u 13. st. a u naše krajeve stigao je u 16. stoljeću.
Patliđan (plod) je  ljekovita biljka koja u sebi sadrži mineralne tvari  (kalij, fosfor, željezo, kalcij, magnezij i dr.), vitamine (C,  B, K, karotin), bjelančevine, šećere i biljna ulja te visok postotak vode oko 90 %.

Zeleni dijelovi biljke u sebi sadrže otrovni sastojak solanin pa se stoga ne koriste u ishrani.
Patliđan se preporuča za detoksikaciju organizma, kod slabokrvnosti, za poticanje funkcija žući i bolji rad jetre, bolesti srca, tegobe sa mokrenjem i bolesti prostate i sl.
Patliđan je biljka koja osim što je ljekovita i ukusna predivno izgleda u vrtu jer svojim velikim listovima i karakteristićnim ljubičasto modrim cvjetovima izaziva pravo divljenje.

Sjetva patliđana: Kako je patliđan biljka kojoj je potreban duži period da donese plod kod nas se uzgaja iz presadnica. Sjetva se vrši u sjetvene posudice od sredine veljače pa do sredine ožujka.
Više o sjetvi sjemena u zatvorenim prostorima pročitajte na : http://organskocarstvo.blogspot.hr/2017/01/sjetva-sjemena-u-zatvorenome-uzgoj.html

Položaj i tlo za uzgoj patliđana

Patliđan voli biti smješten na toplom i zaštićenom mjestu u vrtu poput rajčice i paprike.
Pogodna su vlažna, osunčana mjesta koja se brzo zagrijavaju.
Voli rahla, plodna tla neutralne do slabo kisele reakcije pa se priprema gredica vrši već u jesen obilnijom gnojidbom stajskim gnojem i dubokim prozračivanjem tla.
U plodoredu dolazi na prvom mjestu, a najbolje predkulture su salate, rotkvice i mladi luk.
Nepovoljne predkulture su biljne kulture koje pripadaju istoj porodici (rajčica, krumpir i paprika).
Dobri susjedi su grašak i grah jer obogaćuju tlo dušikom te kamilica i majčina dušica, dok su loši susjedi rajčica, paprika i krumpir.


Sadnja patliđana
Sadnja presadnica na otvoreno odvija se u svibnju kada prođu opasnosti od mraza.
Patliđan je gladna biljka kojoj je potrebno prije sadnje osigurati dosta hranjiva. Ako tlo nije pognojeno u jesen stajnjakom potrebno je u jamice za sadnju dodati po nekoliko šaka komposta ili nekog drugog organskog gnojiva.
Presadnice trebaju imati dobro razvijen korijenov sustav kako bi se biljka brzo ukorijenila i prilagodila bez dodatnih stresova.
Patliđan ne razvija duboko korijenje pa da bi mu osigurali što više dostupnih hranjiva u zemlju je dobro dodati i mikorize koje će biljci dostavljati hranu i vodu.
Više o mikorizi saznajte na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/03/arbuskularne-mikorize-i-njihova.html
Biljke se sade na razmak od oko 50 cm te se oko njih nagrne sloj malča (slama, sijeno) kako bi se što duže sačuvala vlaga i spriječio rast korova.
Patliđan se može uzgajati i u visokim gredicama na vrtu ili balkonu, a predivno izgleda i posađen u malo veću posudu ili vreću.
Sadnja povrća u posudama na balkonu je u kontroliranim uvjetima te biljke uglavnom ne napadaju bolesti i štetnici pa se mogu uzgajati pokraj biljaka iz iste porodice te se na taj način može iskoristiti raspoloživi prostor za uzgoj što više povrća.


Njega i prihrana patliđana

Patliđan u ljeto razvija mnoštvo plodova pa će mu trebati dosta vode i hranjivih tvari.
Kompost ili neko drugo organsko gnojivo dodaje se za vrijeme cvatnje te kod donošenja plodova.
Prihraniti se može i tekućim gnojivom od koprive i gaveza koje u sebi sadrži sve potrebne mineralne tvari (dušik, kalij, fosfor...).
Neke kultivare krupnijih plodova potrebno je poduprijeti pomoću potpornja.
Najopasniji štetnik patliđana je krumpirova zlatica pa se stoga u vrtu uzgaja što dalje od nasada krumpira.
Redovnim pregledavanjem listova patliđana i uklanjanjem položenih žutih jajašaca prije nego se iz njih izlegu rojevi novih malih proždrljivaca moguće je zaštititi svoje biljčice.
Također skupljanjem odraslih zlatica i preventivnom zaštitom mogu se izbjeći veći problemi.
U svom vrtu za zaštitu koristim ekstrat od listova bazge te redovno špricam biljke kako bi zavarala zlatice i uputila ih negdje drugdje. :)
Također postoje i gotova homeopatska tekuća sredstva protiv svih vrsta krilatih štetočina u vrtu.
Više o zaštiti bilja saznajte na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/06/gnojidba-i-zastita-organskog-vrta-2-dio.html

Berba patliđana


Patliđan treba ubirati kada potpuno sazori što se vidi po sjajnoj koži i boji ploda. Ako ga ostavimo da prezrije, on postaje mekan, bez sjaja i još više spužvast jer izgubi dosta tekućine.
Plodove je najbolje rezati škarama zbog čvrstih peteljki pa na taj način nećemo oštetiti biljku.

U kuhinji se može koristiti pohan, na grilu, u pečnici te kao dodatak raznim dinstanim jelima.
Patliđan je omiljena biljka za spremanje zimnice. Koristi se u pripremi ajvara, pinđura i raznih namaza. Stoga ga vrtlari rado sade i uživaju u njegovom okusu skoro cijelu godinu. <3


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne