Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Čuvarkuća i čuvarica vašega zdravlja


Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) zeljasta je biljka iz porodice Crassulaceae, koja se često može vidjeti na seoskim krovovima kao štit od udara groma. Izuzetno je skromnih zahtjeva, otporna na velike vrućine, kao i hladnoće pa je idealna za uzgoj u svim domaćinstvima. Njezinu otpornost i neuništivost najbolje opisuje njezino latinsko ime Sempervivum što u prijevodu znači ,,uvijek živuća,,.  Jednostavna za uzgoj, skromnih zahtjeva i posebne ljepote, izvrsna je dekoracija u svakom domu posađena u male, keramičke posude, a njezini iznimno ljekoviti listovi uvijek su na dohvat ruke tijekom cijele godine.


Čuvarkuća se u antici i srednjem vijeku koristila za zacjeljivanje rana, opeklina i zmijskih ugriza, dok ju je Plinije spominjao kao izvrstan lijek kod bolova u ušima.
U novije vrijeme čuvarkuća se koristi rijetko, iako se u homeopatiji dokazalo njeno ljekovito djelovanje, zbog čega je postala interesantna i znanstvenicima koji su počeli istraživati njena ljekovita svojstva, a osobito su se zainteresirali za polisaharide, jer im se pripisuje djelovanje na imuni sustav.
U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih i diuretičkih svojstava.
Sukulentni listovi čuvarkuće sadrže trjeslovine, sluzi i flavonoide. Trjeslovine i sluzi pomažu u liječenju želučanog i crijevnog katara te kod proljeva.
Svježe listove stavljamo na rane i kožne čireve koji sporo zacjeljuju, na lakše opekline, te na mjesta ujeda kukuca.
Homeopatski pripravci koriste se kod menstrualnih tegoba, cista na grudima i maternici i sl.

Ljekoviti pripravci od čuvarkuće:

Oblozi:
Svježe listove čuvarkuće kojoj smo odstranili tanku kožicu stavljamo na rane koje teže zacjeljuju,otekline raznih vrsta i razna kožna oboljenja, ili istisnemo sok iz svježih listova te nakapamo čistu, sterilnu lanenu tkaninu te položimo na ranu/oteklinu.

Tinktura:
Svježe, oprane listove razrežemo te prelijemo 70 % alkoholom, ili dobrom, domaćom rakijom i držimo u zatvorenoj, sterilnoj staklenci, na tamnom mjestu nekoliko tjedana uz povremeno mućkanje.
Koristi se kod čireva, ili nakon operacije želuca 15 -20 kapi u pola čaše vode. Kod uboda kukaca ovom tinkturom mažemo mjesta uboda.

Mast:
Šaku svježih i opranih listova lagano posušimo u čistoj krpi te narežemo na sitnije dijelove pa pomiješamo sa 10 žlica vode, dodamo 250 g svinjskog sala te na laganoj vatri otopimo. Ostavimo preko noći da odstoji pa sutradan malo zagrijemo i procijedimo te nalijemo u čiste staklenke koje čuvamo u hladnjaku.
Mast koristimo kod kožnih oboljenja, oteklina i ugriza kukakaca.

Čaj:
U 2,5 dcl vode, stavite 10g svježih listova čuvarkuće i kuhajte 15 minuta. procijedite i pijte u jutro na prazan želudac. Koristi se kod ranica i afta u ustima, ispiranje grla kod gnojne angine, menstrualnih tegoba, proljeva i čira na želucu.


Čuvarkuća i med:


Kada koristimo listove čuvarkuće za pripremu ljekovitih napitaka, najbolje ih je brati tijekom ljeta jer tada imaju najviše soka u sebi.
Čuvarkuća i med najpoznatiji su ljekoviti napitak koji se koristi za jačanje imuniteta, kod problema sa štitnjačom, kao pomoć za uklanjanje mioma, polipa i cista, za liječenje hemeroida, uklanjanje menstrualnih bolova, detoksikaciju organizma i dr. Ovaj lijek je tako jednostavno napraviti, a njegove višestruke koristi oduševit će sve koji ga budu koristili.
Potrebno je 300 g svježe ubranih, opranih i lagano posušenih listova čuvarkuće i 500g meda.
 Listove sameljite u blenderu, ili pomoću štapnog miksera te umješajte u dobivenu tekučinu 500g kvalitetnog meda (najbolje iz eko uzgoja). Dobivenu smjesu sipajte u sterilne staklenke, zatvorite ih te omotajte folijom i pohranite u hladnjak. Neka odstoji 5 -7 dana u hladnjaku prije upotrebe, kako bi se prožela ljekovita svojstva čuvarkuće i meda.  Prije svake upotrebe potrebno je smjesu promiješati žlicom od prirodnih materijala (drvena, keramička i sl).


Smjesa se uzima 3 puta dnevno po jedna velika žlica, U jutro na prazan želudac, poslije podne te prije spavanja, sve dok se ne potroši do kraja. Po potrebi, moguće ju je koristiti nekoliko mjeseci uz prekide od nekoliko tjedana između svake kure.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne