Kako vrtlariti na organski način?


Organsko vrtlarenje podrazumijeva mnogo više od mišljenja većine tradicionalnih vrtlara, koji smatraju da samim time što u svojim vrtovima ne upotrebljavaju agro - kemikalije (mineralna gnojiva, pesticide, herbicide i druga kemijska sredstva), da vrtlare na potpuno organski način.
Organsko vrtlarenje je puno više od toga, rekla bih da je to znanost koja nam se postupno razotkriva kada se jednom odlučimo biti dio eko- sustava kojemu i pripadamo.

Da bi bili dio prirode moramo početi živjeti u skladu s njom, učiti i upoznavati fantastičan svijet živih organizama koji su međusobno isprepleteni i surađujući stvaraju prirodni sklad iz kojega  puno možemo naučiti ako promijenimo pristup, te svoj vrt počnemo opažati kao jedinstvenu cjelinu biljnih i životinjskih organizama.
Ovakvim pristupom možemo maksimalno koristiti potencijale određenog ekosustava, jačajući i harmonizirajući biološke procese pojedinih njegovvih dijelova.

Kako vrtlariti na organski način ?


Svaki vrtlar koji vrtlari u skladu sa prirodom, posebnu pažnju posvećuje tlu, pa Vam u ovom postu želim istaknuti važnost brige o tlu, te opisati metode i načine kako obrađivati tlo na organski način.
Stoga, kod zasnivanja svoga vrta ( ili prelaska na organski uzgoj), potrebno je poštivati  načela organske obrade tla.1. Hranite tlo

- Napravite svoje kvalitetno organsko gnojivo, tzv. vrtni kompost, recikliranjem i kompostiranjem kućnog otpada i sve organske mase sa vrta,te redovito hranite tlo koje je prepuno brojnih
mikroorganizama koji izgrađuju strukturu i povećavaju plodnost tla (kako napraviti vrtni kompost opisala sam u jednom od postova).Vrtnim kompostom ne možete pretjerati u gnojidbi, te je ovo jedan od najboljih načina popravka strukture i plodnosti tla.
- Prekrijte tlo nekim biljnim pokrivačem (sijeno, slama, lišće, isjeckane grančice, pokošena trava, vodena leća i sl.), kako bi ga očuvali od isušivanja (sunce, vjetar), ispiranja (kiša), erozije (vjetar), te  osigurali svojim biljkama zaštitu od korova i sačuvali vlagu u tlu, a našim malim i vrijednim pomagačima u tlu osigurali hranu.
U plodnom tlu koje je prepuno organske mase rastu zdravi plodovi koji su otporniji na napade bolesti ili štetočina.
-  Zasađene biljke gnojite samo prirodnim gnojivima (vrtni kompost, glistenjak) i gnojnicama koje sami možete napraviti, ali ne pretjerujte, prevelikom količinom gnojnice možete stvoriti više problema, nego oskudnim gnojenjem (npr. gnojnicom od koprive koja je najvećim dijelom dušično gnojivo možete kod plodovitih biljaka izazvati stvaranje prevelike lisne mase, umjesto formiranja i rasta ploda).
Stoga, proučite koja gnojiva i u kojoj količini dodavati pojedinim biljkama ( detaljno opisano u jednom od mojih prošlih postova).
Stajsko gnojivo također koristite u manjim količinama i korisnije je upotrijebiti ga u zrelom obliku, stoga ga prvo kompostirajte, izuzev jesenske gnojidbe kada se koristi i u svježem obliku.

2. Minimalno kopajte tlo

- Ako je tlo teško, zbijeno i prepuno invazivnih korova biti će ga potrebno prvu godinu preštihati , ali ako se pridržavate načela organske obrade, već slijedeće godine biti će dovoljno prorahliti ga bio - vilama kako bi ga prozračili.
Redovitim dodavanjem komposta i malčiranjem povećavat će se površinski sloj humusa, koji je mrvičaste strukture što olakšava daljnju obradu.
Kroz nekoliko godina, Vaš vrt biti će jednostavan za obradu jer će se stvoriti humusno plodno tlo koje više nije potrebno prekopavati :)
Svakako je ovo jedna od prednosti organskog uzgoja - stvoriti vrt bez motike.


3. Ne gazite tlo

- Zbijanjem tla (gaženjem), uništavamo njegovu strukturu, smanjuje se dostupnost zraka, hranjiva i propusnost vode, a biljke u zbijenom tlu ne mogu se dobro ukorijeniti te im nisu dostupni vlaga i potrebni minerali.
Kako bi se izbjeglo gaženje tla korisno je napraviti podignute uske gredice kako bi sa staza mogli prići svakoj biljci.
Također, lakše i brže ćete postići poboljšanu strukturu tla te gornji sloj humusa.


4. Provjerite pH tla u vašem vrtu

Postoje  razni načini provjere pH vrijednosti tla kako bi znali da li je tlo u vašem vrtu lužnato, kiselo ili neutralno.
Svakako kemijska analiza tla je i najtočnija, ali i najskuplja metoda.
Ovo je bitno posebno ako želite dodati vapno koje će povećati njegovu lužnatost.
Naime, postoje metode prepoznavanja pH tla po biljkama koje na njemu rastu pa bi bilo korisno saznati više informacija o biljkama pokazateljima pH vrijednosti tla, posebno ako je Vaš vrt manje kvadrature.


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?