Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Zašto je štetno prevrtati tlo (orati, štihati) ?


Potaknuta vašim brojnim  upitima zašto je štetno prevrtati tlo, odlučila sam da vam kroz ovaj, malo duži članak, pokušam objasniti svu štetnost ove ljudske, nesvjesne i nepotrebne djelatnosti,  koja je dovela do alarmantnih posljedica, sve većeg zagađenja okoliša i osiromašenju tla, koji je posljedica kako agrokemijskih preparata koji nanose štetu zemlji i okolišu, sve veće mehanizacije koja uništava i zbija tlo, a najveća među njima je šteta koju ne znajući nanosimo tlu, upravo preokretanje (oranje) tla.
Današnji, alarmantni podaci koji govore da je oko 94% svjetskih, poljoprivrednih površina osiromašeno, te da je narušena prirodna ravnoteža što dovodi do pojavljivanja invazivnih štetnih vrsta i bolesti bilja, trebala bi nam biti opomena da razmislimo kakvu budućnost ostavljamo našoj djeci, te se zapitamo da li je uopće imaju.
Kako bi shvatili što se događa u tlu i kako ono funkcionira objasniti ću vam kroz slikoviti prikaz kako bi sami mogli donijeti zaključke te promjeniti uvjerenja koja se prenose sa generacije na generaciju, a štetna su kako za prirodu tako i za sve nas.


Tlo je živo

Svi smo već čuli da je tlo živo, ali nikako da shvatimo da svojim miješanjem i nepotrebnim radnjama, naravno iz neznanja narušavamo prirodnu biološku ravnotežu koja se stvara godinama.
Ako zamislimo da je samo jedan mali komadić zemlje dovoljan da ga usporedimo sa nekim većim gospodarstvom u kojem međusobno surađuju milijuni biljaka, životinja i mikroorganizama koji su godinama gradili ceste, putove i kanale (kojima prolaze zmije, krtice, gliste...), za dovodnju i odvodnju hranjivih tvari i vode, te da je u tom međuodnosu uspostavljena ravnoteža u smislu razmjene potrebnih dobara od kojih svi nešto davaju pa na račun toga i primaju, znači sve savršeno funkcionira i svi su zadovoljni. Kao rezultat te suradnje nastaje plodno tlo, potpuni sklad i sve je baš onako kako i treba biti. <3
I uzmimo sada da se umiješa čovjek koji niti razumije, niti vidi sav taj živi svijet koji živi u potpunoj ravnoteži i počne iz svoga neznanja (straha), razarati njihovo gospodarstvo, misleći kako će mu to donijeti još više koristi (tipično razmišljanje današnjeg potrošačkog drušva).



I što se događa?

Čovjek prevrčući tlo narušava tu godinama stvaranu ravnotežu, uništavajući sve te putove, mreže, hife, i sav živi svijet u njemu, ni ne znajući koje su posljedice te njegove nesvjesne djelatnosti.
Na taj način smanjuje plodnost tla, jer prevrčući zemlju on uništava rizosferu (gornji i najplodiji dio tla prepun brojnih mikroorganizama koji žive u simbiozi sa biljkama), iznoseći doljne slojeve na svjetlo dana (bakterije koje žive u anaerobnim uvjetima - bez zraka, a gornje koji su zaslužni za rast bilja, dakle prepuni bakterija koje žive zahvaljujući aerobnim uvjetima, baca u dubinu te one na taj način umiru. Svi ti uništeni mikroorganizmi koji žive u rizosferi, a pozitivno utječu na rast biljke, uključujući i fiksatore dušika, endomikorizne i ektomikorizne gljive stradaju, a kao rezultat toga uništava se struktura tla, smanjuje se taj plodni sloj, humus, koji je i najvažniji za zdravlje tla i rast biljnog svijeta.
Stoga dragi moji shvatite da je cilj organskog vrtlarenja nedjelovanje, jer je zemlja organski isprepletena zajednica biljaka, životinja i mikroorganizama.


Priroda je cjelina, a čovjek da bi bio dio cjeline trebao bi biti sluga koji se ne miješa u već savršenu inteligenciju majke zemlje.
Znajući da samo u jednoj šačici zemlje žive milijuni oku nevidljivih bakterija koje vežu dušik, kao i milijuni drugih mikroba, a svi zajedno dio su hranidbenog lanca koji dostavljaju potrebne mineralne tvari biljkama i brinu se o njenom zdravlju, kao i o zdravlju tla, važno je da shvatimo da nemamo to pravo i dalje uništavati prirodu, jer sada znamo koju štetu smo joj nanosili, pa je krajnje vrijeme da prestanemo.
Kako bi to još bolje shvatili potrebno je objasniti kako se biljke hrane.
Drveće, biljke, cvijeće, znači sve što čovjek posadi, u procesu fotosinteze sve te posađene biljne kulture u svome lišću proizvode ugljikohidrate te se oni šalju u ostale dijelove biljke. Ovisno o biljci, ali oko 20 - 80 % tih ugljikohidrata odlazi u korijenje koje se hrani s tim ugljikohidratima, s tim da oko 50 % tih ugljikohidrata korijenje izlučuje u svoju okolinu u kojoj žive mikrobi, bakterije, gljivice, mikorizne gljivice,  te se i oni na taj način hrane. To je savršena simbioza u području korijena biljke i mikroba koji se tu nalaze.
Dalje, veći mikrobi (amebe, bičaši...) hrane se tim bakterijama koje se hrane ugljikohidratima te oni postaju bogat izvor minerala, najviše dušika, pa se svi viškovi dalje izlučuju u zemlju, točno kod korijena biljke. Na taj način biljka dobiva sva njoj dostupna hranjiva (dušik, fosfor, kalij, magnezij, barij....)

Iz svega navedenoga možemo zaključiti kako je ovo savršeni i povezani sustav o kojemu se trebamo brinuti tako što ćemo posaditi biljke, malčirati i hraniti tlo, zelenom gnojidbom, vrtnim kompostom, povremeno prorahliti zbijeno tlo bio vilama,  primjenjivati mješovitu sadnju i pridržavati se plodoreda, a sve ostalo uraditi će priroda. <3<3<3


Primjedbe

  1. Moj deda, prađedi... prevrtali zemlju, deca rasla kao iz vode, svi zdravi i pravi !!! Vi novokomponovani stručnjaci ste kao i pevači te vrste, trajete ko naš zalogaj krompira iz bašče u kojoj ću i dalje prevrtati zemlju !!! Slobodno svratite da probate proizvode prevrtane zemlje !!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mnogim biljkama nije dovoljno tih 10 cm malca jer koren treba da prodre mnogo dublje , pa je prica o malciranju povrsna prica I nedorecena kako ce bundeva u dubinu , koja je ta biljka kojoj je dovoljno to malo malca , a koji je najcesce opasnost od bolesti .85 posto svetske proizvodnje hrane zavisi od pesticida nazalost , mozemo da se igramo u basti ...

      Izbriši
  2. Izumitelj pluga za duboko oranje je najveći neprijatelj čovečanstva. U Ukrajini u dolinama Dona, Dnjestra i Dnjepra se nalazi najplodniji černozem u Evropi sa naslagama humusa dubokim preko dva metra i to su braća uništila prekomernom upotrebom veštačkih đubriva i dubokim oranjem. Sad mogu tamo da otvore samo ciglanu i da štancaju ciglu i crep. No till i Cover Crop sistem obrade se rade u SAD, Kanadi i Brazilu više od 30 godina a u novije vreme i u Rusiji, Kini, Indiji i po celoj Aziji i Africi. Postignuti su prinosi od 30t/ha kukuruza i 15t/ha pšenice bez oranja i veštačkih đubriva. Klasičnom obradom je to nemoguće postići. Uništavanjem stočnog fonda i padom humusa ispod 3% u našoj zemlji uskoro sledi žestok udarac glavom u zid. Jedino obrada zemljišta bez oranja i veštačkih đubriva može ozdraviti našu zemlju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Oranjem u jesen tlo se prevrce sa ciljem da zima ,mraz usitni zemlju i izmrznu semenke i unisti koren korova. Takvo zemljiste se cesto koristi za sadnju kukuruza a i ostalih kultura ,ako se zemlja ore prevrce verovatno se slojevi izjednace po kvalitetu

    OdgovoriIzbriši

  4. Ko voli da ore i kopa, neka ore i kopa, neće niko doći da ga hapsi!Samo nek se troši nafta, zagađuje vazduh, habaju mašine. Ja malčiram nekoliko godina i sve mi dobro uspeva, nemam nameru da se vratim riljanju i frezovanju. Lakše, lepše, u skladu sa prirodom!

    OdgovoriIzbriši
  5. Daj objasnite mi molim vas kako se radi mulciranje?

    OdgovoriIzbriši
  6. Zdravo! Jako mi se sviđa vaša web stranica jer je redovito čitam i tražim vaš savjet. Dugo godina nazad sam počeo čitati literaturu - knjiga a interneta još dugo nije bilo u kučama, a na slovenskom je jeziku bilo samo nekoliko knjiga. Odlučio sam imati biotski vrt - život u vrtu. Tlo u prirodi nigdje nije ogoljeno, osim u pustinji. Prva tri centimetra sadrže najviše mikroorganizama u tlu koji nam pomažu u vrtu. Sljedeće godine navršit će se 30 godina otkako više nisam okretao zemlju, već sam samo prozračio tlo bio vilicama, to se radi tako, da se vilice zabije vertikalno u zemlju i povuče prema sebi za oko 30 stupnjeva, ovim smo sa vilicama malo podigli tlo, prozračili smo ga i olabavili, a zatim lagano zgrabili. Pošto nije trebalo zemlju okrenuti, to mi je pomogao moj unuk od 6 godina. Ako sijemo salatu, lagano gurnemo sjeme u zemlju, zatim ih pokrijem šotom do 0,3 mm, ali ako posadim mladu salatu, pokrijem je posudama, a oko lonaca sipam do 3 cm uvele trave, lišća, miskantusa, sve organske tvari koje sam prethodno usitnio i pomiješao rotacijskom kosilicom. Tamo gdje ima malča, tamo ništa ne raste, ali ako slučajno naraste neki korov, ja ga jednostavno izvučem i stavim na malč. Ova metoda je prihvatljivija za tlo, dulje zadržava vlagu, sprečava rast korova, organski malč pretvara se u gnojivo, kiša ne sabija zemlju i nema potrebe za okopavanjem, biljke su nam zahvalne sa zdravim i ukusnim plodovima. Gnojim samo kompostom.
    Molim, da mi oprostite ako sam nešto loše preveo iz slovenačkog u hrvatski.
    Pozdrav iz Slovenije Ivan

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne